Cornea – Hoornvliesbeschadiging

Wat is een hoornvliesbeschadiging?

Het doorzichtige hoornvlies

Figuur 1: Het doorzichtige hoornvlies ligt als een koepel over de iris en grenst aan het oogwit.

Het hoornvlies is het doorzichtige heldere, voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt (zie Figuur 1).  Dit deel ligt voor de iris. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje. Dit heet het epitheel (zie Figuur 2). Deze laag is beschadigd bij een hoornvliesbeschadiging. Een beschadiging is erg pijnlijk en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het dragen van contactlenzen, zand in het oog of door te hard wrijven in het oog.

Onderzoek
Allereerst geeft de oogarts verdovende druppels zodat het oog zonder pijn onderzocht kan worden. De oogarts kan de beschadiging van het hoornvlies met een fluorescerende kleurstof (fluoresceïne) aankleuren. Als het oog dan met blauw licht wordt beschenen licht de erosie groen op (zie Figuur 3.).

Behandelingsmogelijkheden
Een hoornvliesbeschadiging wordt behandeld met oogzalf met een antibioticum. Hier overheen gaat een oogverband. Op deze manier krijgt het oog rust waardoor het hoornvlies in het algemeen snel geneest. Verdovende druppels worden gegeven voor het onderzoek, maar zijn niet geschikt voor de behandeling. Bij herhaald gebruik werken ze de genezing tegen, omdat ze de groei en het herstel van het epitheelweefsel remmen. Helaas komt het soms voor dat de beschadiging van het hoornvliesepitheel spontaan weer terug komt. Met name beschadigingen door de kras van een nagel of een tak kunnen opnieuw opspelen en weer dezelfde klachten geven. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een zachte contactlens, die als een soort verband voor het hoornvlies fungeert om genezing te bewerkstelligen.

 

Microscopische doorsnede door het hoornvlies

Figuur 2: Microscopische doorsnede door het hoornvlies. Het bovenste laagje – aangegeven door de haakjes – is het epitheel van het hoornvlies.

 

Mogelijke risico’s

 

Bij bacteriële ingroei kan het hoornvlies ernstig geïnfecteerd raken. Aan de buitenkant is er een witte vlek op het hoornvlies (zie Figuur 4) te zien (ook wel een ulcus genaamd). Het oog produceert daarbij veel afscheiding, zoals gelig slijm en tranen.

Nazorg en controle
Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig maken.

Kosten
Het consult bij de oogarts en de hieruit voorkomende behandeling en controles vallen onder de verzekerde zorg.

 

 

hoornvlies infectie

Figuur 4: De witte vlek op het midden van het hoornvlies is de infectie, oftewel een ulcus. Onderin is een wit streepje pus te zien dat tussen de iris en het hoornvlies is uitgezakt

Een beschadiging van het hoornvlies

Figuur3: Een beschadiging van het hoornvlies door een vuiltje dat onder het bovenooglid zit. Bij het knipperen zijn krassen in het epitheel ontstaan; met fluoresceïne aankleuring is dit duidelijk te zien.

Comments are closed.