Subconjuctivale bloeding

Wat is een subconjunctivale bloeding?

afbeelding subconjunctivale bloeding

Figuur 1. Afbeelding van een subconjunctivale bloeding.

Wanneer een klein bloedvaatje onder de conjunctiva springt en gaat bloeden, ontstaat er een subconjunctivale bloeding. Omdat de conjunctiva doorzichtig is, kijkt men recht op de bloeding (zie Figuur 1). Vaak schrikken mensen hiervan, maar een subconjuctivale bloeding is een onschuldige aandoening.
Een dergelijk bloedinkje kan spontaan optreden of ontstaan ten gevolge van hoesten, overgeven of zwaar tillen. Mensen met diabetes mellitus en/of een hoge bloeddruk hebben iets meer kans op een subconjunctivale bloeding. Wanneer de bloeding optreedt na een ongeval waarbij het oog is betrokken, moet de oogarts goed kijken of er geen verdere beschadigingen aan het oog zijn.
Verschijnselen

  • Rode, bloederige vlek op het oogwit
  • Pijnloos
  • Normaal gezichtsvermogen

ONDERZOEK
Een subconjunctivale bloeding kan met het blote oog makkelijk vastgesteld worden. De afwezigheid van pijn of irritatie, het plotse ontstaan, de dieprode kleur en de scherpe afgrenzing met het omgevende oogwit (tenzij het oogwit volledig bedekt wordt met bloed) zijn typisch voor een subconjunctivale bloeding.
Indien de bloeding het gevolg is van een ongeval, zeker met een puntig voorwerp of wanneer met hoge snelheid een stukje metaal tegen het oog is terechtgekomen, dan is bijkomend onderzoek noodzakelijk om een letsel uit te sluiten onder de bloeding. Met name perforaties van de oogbol kunnen soms door de bloeding gemaskeerd worden. Bij verdenking op een stukje metaal dat in het oog zou kunnen terechtgekomen zijn, wordt aanvullend onderzoek verricht (röntgenfoto’s, echografie of CT-scan). Bij een ongeval met een stomp voorwerp is het ook belangrijk om andere oogletsels uit te sluiten. Bij steeds terugkerende spontane subconjunctivale bloedingen kan het verstandig zijn om de bloedstolling te laten testen.
Behandelingsmogelijkheden
Een subconjuctivale bloeding hoeft niet behandeld te worden en verdwijnt in 1-3 weken.
Mogelijke risico’s
De bloeduitstorting kan heeft geen nadelige gevolgen voor het oog. Het duurt, net zoals een blauwe plek in de huid, enkele weken voor het oog weer mooi wit is.
Nazorg en controle
Het is niet noodzakelijk om na diagnose voor controle terug te komen bij de oogarts.
Kosten
Het consult bij de oogarts valt onder de verzekerde zorg.

Oogaandoeningen