Hoe werkt het oog

Het oog is klein, maar het verzorgt wel één van de belangrijkste zintuigen voor de mens: het gezichtsvermogen. Het oog is bijzonder vernuftig opgebouwd. Op de volgende pagina’s worden de verschillende onderdelen van het oog (zie Figuur 1) besproken en er wordt uitgelegd hoe het oog werkt.
We nemen dingen waar wanneer licht het oog binnenvalt. Het licht komt door het doorzichtige hoornvlies en passeert vervolgens de opening in de iris, de pupil. De pupil zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid licht wordt doorgelaten. De pupil wordt nauwer in het licht en wijder wanneer het donker is. Het licht passeert dan de lens.
Deze structuur zorgt ervoor dat het beeld scherp op het netvlies wordt geprojecteerd. Het netvlies functioneert enigszins als het filmpje in een ouderwetse – niet digitale – camera en is opgebouwd uit miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze vangen het licht op en zorgen ervoor dat het lichtbeeld wordt omgezet in elektrische energie. Dit elektrische signaal wordt vervolgens via de oogzenuw doorgestuurd naar de hersenen.
De verschillende onderdelen van het oog worden hierna nog wat uitvoeriger en meer in detail beschreven. Tussen haakjes staan steeds de medische termen. Deze zijn ook opgenomen in een aparte handige woordenlijst met woorden die betrekking hebben op het oog.
 
Lees verder over de werking van het oog
Overzicht van de verschillende structuren binnen het oog.
Figuur 1. Het oog